Intressant fakta om parfym

Förvara
parfymen rätt

Att parfymer förvaras i badrummet är ganska vanligt, men det påverkar faktiskt parfymens hållbarhet. Håll gärna parfymen borta från direkt solljus, utsätt inte parfymen för värme, förvara parfymen i en konsistent temperatur d.v.s. undvik temperaturförändringar (sådanna som sker i ditt badrum!) skaka inte parfymen, håll parfymen borta från fukt (återigen nackdel för badrum) Ett bra tips är därför att förvara parfymerna i en låda/skåp t.ex i din garderob som undviker ovan nämnda punkter så håller den längre!

Parfymers hållbarhet

Parfymer i sig håller länge, vissa säger endast 3-5 år men det är en sanning med modifikation, flera samlare som har över ett tiotal eller hundratal parfymer som omöjligt kan bruka en på något år berättar att deras parfym som är införskaffad för 20 år sedan fortfarande doftar som den skall. Men detta talar för att du förvarar din parfym rätt, enligt tips du finner i förra sektionen.

Gnugga inte in parfymen

Många gnuggar in parfymen som dom applicerat på underarmarna (bra ställe att applicera på, pulspunkt som genom kroppsvärme låter doften avgivas under dagen) men förstör genom gnuggandet sammansättningen, toppnoterna kan försvagas och avdunstning accelereras vilket faktiskt intensifierar doften under en kortare period. Lösningen är istället att lätta dutta ihop underarmarna en gång och låta lufttorka

Slutar parfymen lukta?

Det behöver inte vara så att din parfym är svag. Näsan arbetar hela tiden, även om du inte tänker på det. När den har vant sig vid en doft kan den lätt ignorera den på jakt efter nya dofter. Man kan då uppleva tillfällig anosmia, särskilt om man har luktat mycket eller väldigt nära på sin parfym. Vårt doftsinne utvecklades bl.a. för att identifiera potentiella faror, t.ex mat som blivit dålig, om det brinner, närvaron av ett annat djur, etc. Du kan testa detta genom att fråga en vän om din doft när du inte längre kan känna den.

Doften håller längre med fuktkräm

Om du använder en återfuktande hudkräm (doftfri) ihop med parfymen ger du parfymen en längre hållbarhet på huden under dagen.

parfym kan lukta olika på olika personer

Detta är verkligen intressant. Detta är förklaras enklast att vi alla har olika hudtyper och mängden olja i vår hud kan få doften att uppträda olika, men fler faktorer väger in, vi alla har en unik personlig doft. Även om du älskar en doft på en vän kanske den framstår annorlunda på just dig. Men mestadels får du ändå samma doft-dna, särskilt när parfymen nyligen är applicerad, senare vid drydownen märks skillnad, ibland är skillnaden liten ibland är den större.

Förändringar i doftens hållbarhet

Med parfymer är det tyvärr så att tillverkaren under åren ibland kan förändra doft formulan för att anpassa sig efter marknaden eller i brist på råvaror och därför är det tyvärr möjligt (tyvärr inte ovanligt) att doften kan skilja sig åt i styrka och hållbarhet (bli både starkare eller svagare i doft) beroende på batchen men lyckligtvis sällan i hur den doftar, om inte du har en extremt skicklig näsa är det svårt eller omöjligt att urskilja.

shoppa parfym fraktfritt nu

3 tankar om “Intressant fakta om parfym

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *